future matters

'Imagineering' at Corbion

07 juni 2018

'Imagineering' at Corbion

Zegt een beeld inderdaad meer dan 1000 woorden?

Deze uitdrukking komt van een Chinees gezegde: “iets honderd keer horen is niet beter dan het één keer zien" en werd begin 20e eeuw populair in de westerse wereld. In die tijd begonnen reclamebureaus deze uitspraak te gebruiken om de inzet van fotografie in reclame te promoten. Helaas is het minder gebruikelijk om beeld in te zetten bij strategieontwikkeling.

Onlangs zijn we gevraagd om een teamdag te organiseren bij Corbion over ‘research excellence’. Het was een internationaal en multidisciplinair team waarvan niet iedereen elkaar even goed kende. Bij het ontwerp van de dag besloten we daarom te beginnen met beelden in plaats van woorden;  we vroegen mensen bij binnenkomst een foto te kiezen die hun toekomstdroom verbeeldde voor Corbion’s research excellence ambitie. Wij hadden vooraf 16 verschillende foto’s geselecteerd, maar interessant genoeg bleek het team vrij eensgezind - er werden veel dubbele en zelfs driedubbele afbeeldingen gekozen. En belangrijker: er zat gelijk energie en betrokkenheid in de dag. De boeiende discussie die volgde leidde tot nieuwe inzichten in de betekenis van research excellence voor Corbion, en wat er voor nodig is om dit te realiseren.

Voor ons een zeer herkenbare bevestiging dat het gebruik van beelden heel zinvol  bij het vormgeven van een gezamenlijke ambitie voor de toekomst. Beelden zijn vaak beter geschikt om complexe ideeën te communiceren dan woorden, en ze stimuleren een dialoog waarin andere vragen, nieuwe concepten en inzichten ontstaan.

Wat is in jouw organisatie de balans tussen het gebruik van woord en beeld? Gebruiken jullie de kracht van afbeeldingen in strategieontwikkeling?