future matters

Samen de genderkloof aanpakken op het werk en in het dagelijks leven

13 december 2018

Samen de genderkloof aanpakken op het werk en in het dagelijks leven

Hoe kunnen zowel mannen als vrouwen winnen?

Bij alles wat we doen staat de mens centraal. Als we de toekomst verkennen en vormgeven hebben we veel aandacht voor diversiteit - we combineren betrokkenen met buitenstaanders en andersdenkenden met creatieve makers. Hierbij streven we ook naar een goede balans in gender, een steeds urgenter onderwerp voor zowel onze klanten als de samenleving als geheel. Dit blijft een grote uitdaging en kan eigenlijk alleen worden opgelost als mannen en vrouwen dit gezamenlijk oppakken.

Afgelopen zomer hebben we deelgenomen aan het iW50 Summit van INSEAD: over de erkenning van 50 jaar vrouwen bij INSEAD en om meer aandacht te vestigen op de man-vrouw disbalans. Een van de sprekers was Bill Morneau, de Canadese Minister van Financiën, die Malala quootte: “We can not all succeed when half of us are held back”.

Geïnspireerd door zijn verhaal kochten we het boek van Joanne Lipman; WIN WIN - When business works for women, it works for everyone. Het bleek heel relevant te zijn in de context van de sustainable development goals, zoals te lezen op de achterflap:  “Diving deep into the wide range of government initiatives, corporate experiments, and social science research Joanne Lipman offers fascinating new revelations about the way men and women work culled from the Enron scandal, from brain research, from transgender scientists, and from Iceland's campaign to 'feminize' an entire nation”. WIN WIN is een ‘strijdkreet’ voor zowel mannen als vrouwen om eindelijk échte stappen te zetten om de genderkloof te dichten.

Wij vonden vooral de bijzondere voorbeelden en amusante verhalen in dit boek leuk. Zoals het verhaal over de vrouw achter het succes van Tupperware. Verder creëert het boek bewustzijn over het dagelijkse (en herkenbare) gedrag van zowel mannen als vrouwen. Achterin het boek heeft ze een soort spiekbrief gemaakt met 12 tips en takeaways voor mannen én vrouwen. Sommige zijn erg voor de hand liggend bv. niet bang zijn voor tranen (is huilen uit frustratie niet hetzelfde als schreeuwen?). En andere tips zijn nuttig en herkenbaar qua gedrag zoals ‘‘interrupt the interrupters' - klinkt beter in het Engels - over het afspreken van een ‘niet elkaar onderbreken’ regel voor iedereen. Haar belangrijkste conclusie is: de toekomst is nu. We moeten echt zij aan zij werken, en samen vooruitkijken naar die wenselijke toekomst.

Kunnen we nu echt ons gedrag veranderen om een betere balans in gender te creëren? Zijn we bereid om samen de genderkloof te verkleinen?