future matters

Rendement op investering

26 mei 2019

Rendement op investering

Hoe kun je mensen laten ervaren dat wat ogenschijnlijk ‘zacht’ lijkt net zo goed ‘hard’ is?

Wanneer ons wordt gevraagd om bedrijven te helpen bij het verkennen en vormgeven van de toekomst, blijven we meestal aan boord om het transformatieproces dat volgt te begeleiden. Dit vereist vaak extra expertise op verschillende gebieden, zoals financiële experts om de nieuwe business koers te kwantificeren, copywriters die een aansprekend narratief helpen ontwikkelen en trainers die de gewenste gedragsverandering ondersteunen. Het realiseren van een transformatie is een teaminspanning.

Niet alle teamleden lijken echter evenveel financieel te worden gewaardeerd. Het begint met de tarieven; consultants met de meer linkerhersenhelft gedomineerde 'hard skills’ zoals bedrijfsstrategie en financiën rekenen hogere dagtarieven dan consultants met de meer rechterhersenhelft gedomineerde 'soft skills' zoals coaching, concepting en communicatie. Maar niet alleen dat, in gesprekken met CEO’s merken we dat de inhuur van extra 'harde’ capaciteit vaak wordt beschouwd als een investering en de 'softe' capaciteit als een kostenpost. Het is vaak een grotere uitdaging om de directie te overtuigen van het belang van extra rechterhersenhelft - creatieve en mensgerichte - expertise.

Hoe benaderen wij dit? Het begint met een discussie over de interpretatie van waarde creatie; naar welke financiële, sociale en ecologische waarde creatie streeft de organisatie? Eén van onze opdrachtgevers vertelde ons onlangs dat het plan van aanpak van de management consultant (die hij uiteindelijk ook inhuurde) heel duidelijk maakte hoe hun werk zou resulteren in kostenbesparingen en extra inkomsten. Zijn team was gemakkelijk overtuigd van het financiële rendement van de investering. Veel moeilijker had hij het met het plan van aanpak van het adviesbureau dat zou werken aan cultuurwaarden en gedragsverandering, zij maakten niet duidelijk wat hun toegevoegde waarde zou zijn. Dit is iets waar de 'soft consultants' aan kunnen werken: het verbeteren van hun verhaal over hoe hun werk zich verhoudt tot waarde creatie voor hun klanten.

Maar helaas is het vaak veel moeilijker om de return on investment van de 'soft skills' van tevoren te kwantificeren. Als je het proces hebt ervaren en terugkijkt, zie je het verschil, zoals een hogere betrokkenheid van mensen die niet alleen leidt tot sociale waarde (welzijn) maar ook financiële waarde (hogere productiviteit). Daarom stellen we vaak voor om te beginnen met een klein pilotproject, zodat onze klanten de verandering zelf kunnen ervaren en een beter begrip krijgen van hoe ze verder zouden kunnen gaan.

Beoordeel jij de 'harde' en 'zachte' vaardigheden gelijkwaardig? Hoe verklaar jij de noodzaak om te investeren in ‘soft experts’ aan mensen die nog niet overtuigd zijn?