future matters

Prototyping als een strategische vaardigheid

26 mei 2019

Prototyping als een strategische vaardigheid

Waarom is leren door te experimenteren belangrijk voor het toekomstperspectief?

De wereld om ons heen is ingewikkeld, onzeker en verandert constant. Overheden en bedrijven worden bij het ontwikkelen van hun toekomstvisies met complexe vraagstukken geconfronteerd. Wij geloven dat het succesvol omgaan met complexiteit vraagt om toekomstgerichtheid én continue leren door te experimenteren.

In een inspirerend artikel op de website van Public – een organisatie die start-ups helpt de publieke sector te transformeren – wordt beschreven hoe je prototypes in kunt zetten als strategisch hulpmiddel om de toekomst te verkennen. Van oudsher wordt prototyping gezien als een methode om functionaliteit te testen. Maar je kunt het ook gebruiken om empathie te stimuleren (meer begrip krijgen voor de betrokken mensen), mensen te inspireren (verbeelden en tonen van je visie), richtingen te verkennen (en meer oplossingsmogelijkheden te ontdekken) en ideeën te testen (en samen met mensen aan te scherpen). Een belangrijke reden voor prototyping is om ‘snel en goedkoop te falen’. Het gebruik van prototypes biedt je de mogelijkheid om meerdere ideeën doelgericht te testen zonder een enorme investering in tijd en geld te doen.

Een interessant voorbeeld uit dit artikel over experimenten beschrijft de manier waarop politieke adviseurs voorafgaand aan een officiële aankondiging doelbewust informatie lekken. Puur en alleen om te kijken hoe het uiteindelijke aanbod valt bij het publiek. Klinkt als een eenvoudig experiment, waar we veel van kunnen leren over onze hypotheses, het gedrag van mensen en de tone of voice van onze informatie. Door voortdurende iteraties kunnen we net zo lang variaties en aanpassingen maken tot we tevreden zijn met het resultaat en de impact. We hebben zelden vanaf het begin iets helemaal goed, dus moeten we blijven proberen, experimenteren, onderzoeken, testen en dingen goed doordenken. Op zoek naar meer inspiratie? De schrijver van dit artikel, Audree Fletcher zet prototyping neer als het kritisch vermogen van organisaties in de wereld van vandaag.

Heeft jouw organisatie al manieren gevonden om te prototypen? Ben je nieuwsgierig geworden naar leren door te experimenteren?