future matters

Lange termijn waarde creatie – economisch & maatschappelijk

12 december 2018

Lange termijn waarde creatie – economisch & maatschappelijk

Heeft jouw organisatie een duurzame strategie of een duurzaamheidsstrategie?

De focus op winstmaximalisatie heeft bij veel organisaties geresulteerd in een korte termijn oriëntatie en gebrek aan duurzame groei. Leiders helpen om te denken en te handelen vanuit een lange-termijn perspectief is de kern van ons werk – zowel in onze rol als adviseur als toezichthouder. Maar hoe houd je toezicht op lange termijn waarde creatie en maatschappelijke impact?

Precies voor deze vraag werden we benaderd door Marjolein Baghuis, die een boek schreef over duurzaamheid & toezicht, en ons interviewde over het lange termijn perspectief bij zorginstelling Triade-Vitree. Zoals meestal gebeurt als je door een buitenstaander uitgedaagd wordt en je de tijd neemt om te reflecteren, leidde dit gesprek tot een nieuw inzicht. Ook al richten we ons op het ontwikkelen van duurzame strategieën, we hadden onszelf nog nooit als duurzaamheidsexperts gezien. Helaas associëren mensen duurzaamheid nog te vaak met een deelaspect als het milieu, waarbij een duurzaamheidsstrategie zich dan bijvoorbeeld richt op het beperken van de CO2 uitstoot. Met als risico dat deze strategie niet verbonden is met de overkoepelende missie en core business van de organisatie – wat de impact zoveel groter zou maken.

Wat is jouw interpretatie van duurzaamheid? Heb je hier een aparte strategie voor of is het een onderdeel van je algehele toekomststrategie?